Bloggen: de platformen op een rij

Je hebt een onderwerp gekozen, het doelpubliek heb je voor ogen en je weet wat je wil bereiken. Je bent er bijna! Maar er is nog een belangrijke keuze die je moet maken: welk platform is de drager van jouw blog?

WordPress: terecht populair

Zowel zaakvoerders als doorsnee bloggers kiezen vaak voor WordPress. Als populairste blogservice bundelt dit open source-programma heel wat voordelen. Open-wat? Eenvoudig uitgelegd betekent dit dat elke programmeur de bronmaterialen kan aanpassen of verbeteren. Fouten worden snel weggewerkt door een community van WordPress-goeroes. En deze fanatiekelingen houden zich ook bezig met extra functionaliteiten toe te voegen. Plug-ins, Facebook-knoppen, bezoekerstellers, …. Keuze genoeg. Bovendien maken de prachtige beschikbare designs dit platform dé website bij uitstek.

Tumblr: verschillende soorten media

Een andere bekendheid in de wondere wereld van het bloggen, is Tumblr. Dit gratis blogplatform kan verschillende media dragen. Foto’s, filmpjes of tekst; dit platform met zijn catchy naam stemt het design af op de content die je publiceert. Je kan snel en efficiënt andere gebruikers ‘volgen’. En er is meer, berichten die je leuk vindt kan je ‘liken’ en ‘rebloggen’. De digitale band met gebruikers die soortgelijke interesses hebben, is zo gesmeed. Extra pluspunt: een domeinnaam kan je in enkele minuten koppelen aan Tumblr.

Blogger: gemakkelijk implementeerbaar

Blogger, ook wel bekend als Blogspot is een dienst aangeboden door Google. Je kan zelf de look and feel helemaal aanpassen, maar dit heeft twee keerzijdes. Ten eerste moet je toch wel wat weten over HTML. En daarnaast biedt Blogspot geen leuke thema’s, iets wat WordPress wél doet. Terug naar de voorzijde dan maar. Blogspot heeft een streepje voor op andere platformen; het is perfect combineerbaar met Google’s andere diensten. AdSense, bijvoorbeeld, de gekende internet-advertentiemakelaar.

Platformen per interesse

Afhankelijk van je interesses en het onderwerp waarover je blogt, kan je kiezen voor bepaalde blogplatformen. Fan van tekenen en animatie? Ga dan als de bliksem naar Blogger en vermeng jezelf in een community van beeldend kunstenaars. Toch liever een platform dat zich toelegt op het verspreiden van teksten naar sociale media? Kies dan voor Posterous. Maar misschien wil je toch liever alles zelf kunnen aanpassen. In dat geval ga je best voor het veelgebruikte Drupal.